Je woning in het buitenland

Mensen die een huis in het buitenland willen kopen krijgen te maken met verschillende financiële en juridische zaken. Deze kunnen erg verschillen met de Nederlandse regels, dus is het belangrijk om dit goed uit te zoeken voor het land waar je een huis wil kopen. De notaris kan je hier me helpen. Er zijn twee motieven waarom mensen een huis in het buitenland willen kopen:

  • Je wil verhuizen naar het buitenland
  • Je wil een tweede huis kopen in het buitenland

Verhuizen naar het buitenland
Als je in het buitenland wil gaan wonen moet je voor jezelf bepalen of je voor langere tijd wil emigreren of binnen bepaalde tijd weer terug wil naar Nederland. Als je slechts een korte periode in het buitenland verblijft (bijvoorbeeld een jaar of twee) dan is het misschien voordeliger om een huis te huren in plaats van te kopen. Want op het moment dat je een huis hebt gekocht en terug wil naar Nederland, moet je het huis ook weer zien te verkopen. Ook moet je aan alle andere zaken denken die bij emigreren horen, zoals tijdig een verblijfs- of werkvergunning aanvragen, wat je doet met je huidige woning en hypotheek, je financiële zaken afhandelen en wat er gebeurd met je bezittingen.
Als je binnen Europa wil blijven gaat emigreren een stuk makkelijker dan wanneer je naar een ander continent wil verhuizen. Binnen de EU hoef je over het algemeen geen werkvergunning of verblijfsvergunning hebben om er te kunnen wonen en werken. Daarnaast is er sprake van vrij goederenvervoer, dus kun je je inboedel gewoon meenemen. Wel stellen landen nog steeds verschillende eisen aan emigranten, dus zoek dit van te voren goed uit! Er zijn ook landen binnen Europa die geen lid zijn van de EU, zoals Zwitserland en Noorwegen, en anderen die (nog) niet mogen toetreden, zoals Turkije, Montenegro, Macedonië, Servië en Albanië. Bij deze landen moet je aan extra eisen voldoen voordat je er mag gaan wonen en werken.
Als je wil emigreren naar een land dat buiten Europa ligt, moet je wel rekening houden met het aanvragen van verblijfs- en werkvergunningen. Daarnaast kunnen er ook lange procedures zijn bij de douane als je je inboedel wil meenemen. De verhuizer kan je meer informatie geven over het verhuizen van je spullen.

Tweede huis in het buitenland
Een tweede huis in het buitenland kan bedoeld zijn als vakantiehuis, om te verhuren (dus om inkomsten uit te halen), of voor werkgerelateerde zaken (bijv. als verblijfplaats of vergaderplaats). Een tweede huis moet je in Nederland aangeven bij de belastingdienst, dit komt dan in box 3 van je belastbaar vermogen te staan. Daarnaast kun je te maken krijgen met belastingheffing op de koop van een huis van het land in kwestie. Denk goed na voordat je geld leent om een tweede huis te kopen! De regels om een huis te kunnen kopen zijn in elk land verschillend, dus zorg dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden van een land voordat je daar een huis koopt. De notaris kan je hierbij assisteren.
Wil je je tweede huis in het buitenland verhuren, kijk dan nog even bij onze pagina Je woning verhuren.

Erfrecht en erfbelasting
Stel je hebt een (tweede) huis in het buitenland en je komt te overlijden, wat gebeurt er dan mee? Elk land heeft zijn eigen regels voor het erven van een woning/ land/ inboedel. Dit is komt niet altijd overeen met het Nederlands erfrecht. Vaak kan via een testament bepaald worden welk erfrecht van toepassing is op jouw bezittingen, die van het land waar het huis zich bevind, of die van Nederland/ het land van je erfgenaam. Heb je al een testament in Nederland aangemaakt, ga dan bij de notaris na of die ook van toepassing is in het buitenland.
Vergeet daarnaast de erfbelasting niet. Bij zowel bezittingen in Nederland als in het buitenland kan het voorkomen dat de erfgenamen twee maal successiebelasting moeten betalen. Zoek in dat geval uit of ze gebruik kunnen maken van de regeling voor belastingmindering.