Een (nieuwe) hypotheek

Als je een eigen huis wil kopen moet je denken aan de financiering. Een hypotheek is voor velen een goede oplossing om een huis te kunnen financieren. Ga eerst na hoeveel je kan lenen. Dit hangt af van je inkomen (en dat van je partner als jullie gaan samenwonen), hoeveel eigen geld je wil inbrengen (of inbreng van ouders etc.) en van de schulden die je al hebt. Hou ook rekening met de kosten koper, de hypotheekrente en overlijdensrisicoverzekering. Kijk ook even of je in aanmerking komt voor Nationale hypotheekgarantie!
Als je serieus bent over het aankopen van een huis, praat dan altijd met een hypotheekadviseur, een verkoopmakelaar en taxateur, zo voorkom je dat je snel wordt opgelicht. Informeer bij deze personen ook welke documenten je nodig hebt, en in welke vorm en waar ze moeten worden ingeleverd.

Een hypotheek is eigenlijk een grote lening die je afsluit om een huis te kunnen kopen. Veel mensen kunnen zonder een hypotheek een woning niet financieren. Op deze manier is het huis zelf het onderpand voor de lening. Banken zijn eerder geneigd je een hypotheek te verschaffen als je eigen geld in de aankoop van het huis steekt, want dan ben je extra gemotiveerd om de hypotheek af te lossen. Ook geldt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek die je kan krijgen. Met een hoog inkomen wordt de kans op aflossen namelijk ook groter. Je hebt namelijk financieel meet zekerheid. Als je al andere leningen hebt lopen, beïnvloedt dit ook de hoogte van de hypotheek, want je hebt al schulden die afgelost moeten worden, dat vergroot de kans dat je de hypotheek niet of minder snel kan aflossen.

Wil je meer weten over hypotheken of heb je vragen? Kijk dan even bij onze veel gestelde vragen over Woning & Hypotheek.