Een erfenis afwikkelen

Als er iemand in je nabije omgeving is overleden moet er heel wat geregeld worden om zijn of haar zaken af te handelen. Meestal wordt dit op zich genomen door een aangewezen executeur of familielid (vaak de partner of kind van de overledene). Hij of zij moet zorgen dat alle financiële en formele zaken van de overledene worden afgehandeld, zoals de belastingen en abonnementen.

Ben ik erfgenaam?
Is er iemand in jouw nabije omgeving overleden, een familielid of goede vriend, dan heb je kans dat je erfgenaam bent. Als er een testament door de overledene is opgemaakt, staat daar precies in wie wat erft. Als dit niet het geval is bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn: de partner en familie van de overledene. Als je niet zeker weet of er een testament is, kan je een notaris vragen dit uit te zoeken via het centraal testamentenregister. De overledene kan ook een codicil hebben gemaakt (in plaats van een testament), deze wordt meestal in de woning van de overledene bewaard, of misschien op een veilige plek zoals een kluis.

Ben jij aangewezen als executeur, dan moet je een aantal zaken regelen:

  • Een boedelbeschrijving maken
  • De uitvoer of het verdelen van het testament
  • De aangifte voor erfbelasting
  • De laatste praktische, administratieve en financiële zaken van de overledene, zoals de belastingaangifte, het opvragen van uitkeringen en pensioen, en het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen.
  • Eventuele huisdieren onderbrengen
  • Afhandelen van verzekeringen en nadat de erfenis is verdeeld het opzeggen van de bankrekening(en)

Het is zeker aan te raden om een notaris in te huren om je hierbij te helpen. Voor sommige zaken is de medewerking van een notaris zelfs vereist. Het afhandelen van erfenissen doet een notaris bijna dagelijks, dus hij of zij kan je een executeur goed bijstaan in het afhandelen van een erfenis.