Een bedrijf starten

Je wil een eigen bedrijf oprichten, maar weet nog niet precies hoe je dat moet doen. Er zijn verschillende paden te bewandelen, verschillende mogelijke rechtsvormen, als je een eigen onderneming op wil zetten. Als je een zelfstandige ondernemer bent zonder werknemers, ben je een zzp’er of heb je een eenmanszaak. Maar het hangt ook af van je startsituatie: hoeveel geld je meeneemt of ter beschikking hebt.

Eenmanszaak
Een eenmanszaak is de meest voorkomende (beginnende) onderneming. Om een eenmanszaak op te richten hoef je geen notaris in dienst te nemen, aanmelden bij de Kamer van Koophandel is wel sterk aan te raden. Als ondernemer ben je met je gehele vermogen aansprakelijk voor de financiële situatie van jouw eenmanszaak. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is je partner ook geheel aansprakelijk. Als je dit niet wil kun je ervoor kiezen om een vennootschap van je onderneming te maken: een Besloten Vennootschap of een Naamloze Vennootschap. 
Er zijn verschillende mogelijkheden waar je uit kan kiezen voor een eigen onderneming.

Vennootschap
BV staat voor Besloten Vennootschap. Het is een bedrijf dat op zichzelf staat, dus als bestuurder of oprichter van het bedrijf ben je over het algemeen niet aansprakelijk voor eventuele schulden of faillisement. Hier bestaan echter uitzonderingen op! Je kan in je eentje een BV oprichten en bestuurder worden, maar ook met een groep mensen. Jullie worden dan allemaal bestuurders/ aandeelhouders van het bedrijf, en zijn de hoogste macht: jullie nemen de beslissingen. Een BV moet je registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het kapitaal van het bedrijf is verdeeld in aandelen onder de aandeelhouders, en elk jaar moet het bedrijf jaarstukken bij de Kamer van Koophandel inleveren.

Een CV en een NV zijn allebei bedrijven waarbij een deel van de vennoten/ deelnemers niet zelf meewerkt aan het bedrijf, maar er kapitaal in heeft zitten. Bij een cv is het vaak een mogelijkheid voor ouders van kinderen met een bedrijf om mee te helpen met de financiering. Ze treden dan terug als ondernemer, en krijgen het geld in de loop der tijd terug uit de winsten van het bedrijf. Een NV werkt volgens een zelfde idee, maar dan gaat het vaak om meerdere, ongerelateerde aandeelhouders. Dit zijn grotere ondernemingen die geld van derden nodig hebben om het bedrijf te laten groeien.