Doorhalen hypotheek

Hypotheek doorhalen (royeren of uitschrijven) bij het Kadaster kan nadat de volledige hypotheek is afgelost bij je geldverstrekker. Het uitschrijven gaan niet vanzelf. Je kan LR Notariaat opdracht geven om namens jou een afgeloste hypotheek te laten doorhalen bij het Kadaster.

Een inschrijving laten staan is alleen handig als je later opnieuw geld leent van dezelfde bank of als je wilt voorkomen dat er in de Quote komt te staan dat je woning hypotheek vrij is. Als je van plan bent om je woning te gaan verkopen met een afgeloste hypotheek dan kan je beter zelf een notaris aanwijzen om de hypotheek te laten doorhalen. Bij verkoop is doorhaling altijd nodig en regel je dat niet zelf dan regelt de notaris van de koper het doorhalen van de hypotheek en dan heeft u geen invloed meer op de notariskosten. Dit zijn namelijk geen kosten koper. Je moet een woning hypotheek vrij leveren volgens het NVM koopcontract en daarom krijg jij die kosten doorbelast op je afrekening.

Hoe kan je door LR Notariaat je hypotheek laten doorhalen?

  1. Zorg dat jij de hypotheekgever bent (eigenaar van de woning en ook vermeld in de hypotheekakte). Alleen een hypotheekgever kan namelijk een verzoek indienen voor een doorhaling (royement) van de hypotheek. Ook als je gezamenlijk hypotheekgever bent met bijv je partner dan kan je toch zelf de hypotheek laten doorhalen. Je hoeft niet samen te tekenen. Is de hypotheekgever overleden? In dat geval kunnen de erfgenamen om een royement verzoeken. Dan moet wel het onroerend goed zijn overgeschreven met een Verklaring van Erfrecht.
  2. Je hebt een bewijs van aflossing nodig van je bank. Weet je niet waar je moet zijn, neem dan contact met ons op.
  3. Stuur ons je gegevens en het bewijs dat je hypotheek is afgelost en wij zullen deze voor je doorhalen bij het Kadaster.