Certificeren van aandelen

Als aandeelhouder van een BV of NV heb je bepaalde rechten: financiële rechten zoals het recht op winst, en zeggenschapsrechten (stemrecht bij beslissingsvorming). Als je jouw aandelen certificeert, splits je deze rechten. Dit kan voordelig voor je zijn, bijvoorbeeld voor bedrijfsopvolging of als je anderen financieel wil laten meedoen met jouw bedrijf.

Bij certificeren wordt er een stichting Administratiekantoor opgericht via een notaris (notariële akte). De aandeelhouder die wil splitsen draagt zijn of haar aandelen over aan deze stichting en krijgt hiervoor certificaten terug. Op deze manier zijn de zeggenschapsrechten verbonden aan de aandelen, terwijl de financiële rechten naar de certificaten worden overgezet. Het bestuur van de stichting voert nu het stemrecht uit terwijl de certificaathouder de winst krijgt uitgekeerd.

Overdracht certificaten
Op het moment dat er certificaten in een bedrijf zijn kunnen deze worden overgedragen aan derden. Deze certificaathouders zijn dan verbonden aan het bedrijf maar hebben geen (mede)zeggenschap. Dit is erg handig als je de zeggenschap bij bepaalde mensen wil hebben, en opvolging in de zeggenschap gaat dan ook soepeler dan met aandelen die bij derden liggen. Want bij meerdere aandeelhouders kun je sneller te maken krijgen met onenigheid over de bedrijfsvoering. Als je bijvoorbeeld als ouder het bedrijf wil overdragen aan de kinderen is certificeren een goede optie. En bij onverwacht overlijden is er continuïteit in het bedrijf door certificeren.